Šárka

Šárka Altmanová

zástupce vedoucí oddílu skautek Fialky, rádkyně Liščat

Kontakt: altsarka@omaharadnice.cz, 605 777 807

Od kdy jsi ve skautu?

V roce 2005 jsem nastoupila do smíšené družina Lvíčat. Mé kroky vedly přes dívčí družiny Fialky a Borůvky až jsem se dostala do roverského kmene Wombat Team. Tam jsem dodnes a doufám, že tam ještě chvíli pobudu.

Jakou máš funkci/kvalifikaci?

V roce 2016 jsem úspěšně absolvovala rádcovský kurz a složila jsem čekatelskou zkoušku na ČLK MOA. Dále mám hotový kurz zdravotníka zotavovacích akcí Flastr 2017. Na jaře dalšího roku jsem přidala kurz maskérský, neopravňuje mne k ničemu, jen teď dělám umělá zranění o něco věrohodnější. Složila jsem vůdcovskou zkoušku na kurzu ČEZKO 2018 (to “Z” tam je správně 😉 ). Další do sbírky je kurz střediskového minima Střep. Naposledy jsem vyrazila na Lesní školu Protos. Ta byla velice inspirující a dobyla jsem na ní baterky.

A cože to dělám ve středisku? Od září 2014 do června 2020 jsem vedla družinu světlušek Fialek. Od roku 2018 jsem se 2 roky podílela na vedení našich nejmenších – Liščat. Od září 2020 jsem vedla družinu skautek Borůvky. Má zatím poslední štace je zpět u Benjamínků, které opět vedu od září 2021.

Dál se snažím účastnit akcí a od roku 2017 dělám zdravotníka na táboře, nebo alespoň konzultanta 🙂 . V rámci možností se starám o chod webu. Ještě mám funkci Výchovného zpravodaje střediska, ale je to spíše formální funkce.

Abych toho náhodou neměla málo, tak se mimo středisko podílím ještě na vzdělávání dalších členů Junáka. Absolvovala jsem tedy Kurz lektorských dovedností a mám Odbornou činovnickou kvalifikaci (OČK) v oblasti Zdravovědy a Myšlenkových základů a historie skautingu. Aktuálně mě můžete potkat v týmu zdravotnických kurzů Flastr.

Co studuješ/kde pracuješ?

Pracuji jako Ergoterapeutka v rehabilitační nemocnici. Vážně jsem si to slovo nevymyslela. Ergoterapie je rehabilitační obor, který se snaží o dosažení maximální soběstačnosti osob s vrozeným či získaným postižením či poruchou. Vše prostřednictví smysluplných aktivit. A to mi dává smysl!

Jaké jsou tvoje zájmy?

Mezi mé zájmy patří cokoliv točící se kolem zdravovědy. Proto se můžeme potkat i na zdravotnickém kurzu Flastr, kde působím jako lektor od roku 2017; či v jeho sekci pro skauty a skautky s názvem Flastřík. Ráda chodím do přírody, lezu někde po skále, nebo alespoň na stěně. Nepohrdnu strategickou deskovkou, nebo šifrou. Když je čas, tak si zabrnkám něco na kytaru.

A když se všechno sečte vyleze z toho Skauting. Neberu to jako koníček, je to životní styl a v mém případě pořádná závislost. Na schůzky a akce si chodím odpočinout od světa kolem a dočerpat energii. Chvíli vypnout a řešit jen to co je tady a teď je k nezaplacení.

A mám-li náhodou nějaký volný den, je to ideální místo pro “zaplácnutím” nějakým odborným ergokurzem … takže jsem možná trošku workoholik 😅